Environment Quiz-28/पर्यावरण प्रश्नोत्तरी २८

चर्चा व प्रश्नोत्तर हेतु हमें  whatsaap पर सम्पर्क करें: 7007709225, 7007995527
एवं

1:-international biodiversity day-
(a)20 january
(b)18 march
(c)22 may
(d)6 october

2:-india has-----% of the world’s land area.
(a)2.4
(b)3.6
(c)18.6
(d)22

3:-which of the following can be threats to the biodiversity of a geographical area?
1.vegetarianism
2.habitat fragmentation
3.alien species invasion
4.global warming
(a)1,2,3
(b)3,4
(c)2.4
(d)3,2,4

4:-which one of them example of in-situ conservation?
(a)zoo
(b)gene bank
(c)sanctuary
(d)cryopreservation

5:-India’s first national park came in light at-
(a)1936
(b)1940
(c)1920
(d)1986

6:-our national animal is-
(a)panther
(b)royal indian lion
(c)cheetah
(d)royal bengal tiger

7:-Which country  is the world leader in the number of solar power systems installed per capita?
(a) Kenya
(b) Usa
(c) Argentina
(d) Norway

8:-Environmental technology is also know as:
(a) envirotech
(b) greentech
(c) cleantech
(d) All of above

9:-Exposure to which of these contaminants can lead to nerve damage and learning difficulties in children?
(a)Chlorine
(b)Lead
(c)Magnesium
(d)Potassium

10:-carbon mono oxide is-
(a)colourless
(b)odourless
(c)toxic
(d)all of the above

Answers:-1-c, 2-a, 3-b, 4-c, 5-a, 6-d, 7-a, 8-d, 9-b, 10-d
चर्चा व प्रश्नोत्तर हेतु हमें  whatsaap पर सम्पर्क करें: 7007709225, 7007995527
एवं

Environment Quiz-28/पर्यावरण प्रश्नोत्तरी २८ Environment Quiz-28/पर्यावरण प्रश्नोत्तरी २८ Reviewed by Eyes Unit on 10:15:00 Rating: 5

No comments:

Theme images by chuwy. Powered by Blogger.